Magyar Canicross SE
Canicross Verseny » Egy sportág, amit a kutyásoknak találtak ki «

A kutya tulajdonosok jelentõs zöme, amikor megkérdezik tõle miért jó, hogy a városban kutyát tart, azt válaszolja: a mozgásért. Naponta kétszer (háromszor- négyszer) sétálni kell mennem a kutyával és ez megmozgat. Aktív és már a versenyszerû sportolást abbahagyó sportolók, kocogó, futó közéleti személyek számolnak be arról, hogy sporttevékenységükben egy társuk mindig azonos – a kutyájuk.

Nos, valóban a kutya megmozgatja a gazdáját. Némelyek csak egy kicsit körbe a háztömb körül és van, amelyik jókora sétákra, hosszú futásokra csábít. Vannak, akiknek a korábbi mozgást hozza vissza a fürge társ, újra elkezdenek futni, mozogni a kutyájuk kedvéért.

A canicross – a kutyás terepfutás – ezeknek a gazdáknak és kutyáiknak lett kitalálva. Pár szóval bemutatnám ezt a sportágat és testvérét, a terepkerékpárosoknak igazi kihívást jelentõ bikejöringet – azaz a kutyás terepkerékpározást.

A canicross francia eredetû sportág. A homo ludens újítása, amely már elindult világhódító útjára. A sportág alapvetõen futó – terepfutó – sport, kutyások számára. E sportágban ugyanis a kutya és az ember együttfut a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint – együtt.

CanicrossA szabályok egyszerûek: a kutyának kell elõl futni (legalább a pálya 95%-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik végén a gazda övén a másik végén pedig a kutya hámján csatlakozik. A sebességet a gazda határozza meg – az õ futóteljesítményénél gyorsabban nem tud a páros futni. A kanyarokat a balra - vagy jobbra, parancsszavakra kell az ebnek teljesíteni (néha, fõleg az elején nem árt a póráz kis kézzel való segítése). A kutyával való ilyetén futás mind a gazdának, mind a kutyának öröm.

Ugyanakkor a nem kutyás futókkal való közös futópálya használatnál még egy elõnye is lehet: csökkenthetjük az ellenszenvet azokkal a futótársakkal akik félnek a szabadon futó kutyáktól.

Bikejoring - Verseny KozbenA canicross testvérsportága a bikejöring ahol a kutya egy terepkerékpárossal összekötve teljesíti a távot. Mindkét sportág a Magyar Kutyaszánhajtó és Canicross Szövetséghez tartozik. Legnagyobb egyesületünk a Magyar Canicross Sportegyesület. Az egyesület rendszeresen szervez versenyeket fõleg Budapesten és környékén, azonban a lelkes sportolók az ország egyre több pontján szerveznek versenyeket, bemutatókat.

A versenyek általában egy rövidebb (max. 3 km) és egy hosszabb távon (max. 7 km) kerülnek megrendezésre. A kerékpárosok távja mindkét nap azonos, többnyire a hosszú távú pálya. Nyáron azonban többnyire egyfordulós rövid távú versenyeket rendeznek a kutyák kímélése érdekében. A leghosszabb magyar verseny az évvégi Domonyvölgy-i verseny, amelynek - immár hagyományosan - távja 18 km.


A példamutatóan alulról szervezkedõ nemzetközi sportolói közösség létrehozta saját szervezetét, az Európai Canicross Szövetséget (European Canicross Federation -ECF) is. Az ECF-nek Magyarország is alapító tagja, az Elnökség tagja Babinyecz József.

A sportág hívei évek óta szerveznek nagy nemzetközi versenyeket, melyekrõl a magyar versenyzõk egyre szebb és jobb eredménnyel tértek haza. Ennek is köszönhetõ, hogy 2004-ben az elsõ hivatalos Európa Bajnokságot Magyarország rendezte Szilvásváradon, gyönyörû környezetben. Ezek a sportágak minden korosztálynak örömet és lehetõséget nyújtanak a megmérettetésre. A különbözõ korosztályos kategóriákban a 60 évesek ugyanúgy tudnak egymással versenyezni, mint az óvodások, vagy a kisiskolások. Aki pedig nem akar versenyezni, csak a futás/kocogást együtt élvezni legjobb társával, annak ajánljuk a canicrosst és a bikejöringet – maga és kutyája örömére.


» Partnerek «
Extreme Sportok Magyar Kutyaszanhajto es Canicross Szovetseg Magyar Ebtenyesztok Orszagos Egyesulete DS Print R+R Konstrukt Invencion  Videóplakát Europai Canicross Szovetseg Duna-Ipoly Nemzeti Park Ingatlan Horizont
» Európai Tagszövetségek «
Ausztria Belgium Csehorszag Franciaorszag Olaszorszag Lengyelorszag Szlovakia Spanyolorszag Szlovenia Svajc Nagy-Britannia Ausztria BSSC
Cím: 1084 Budapest, József u. 33. E-mail: mcse@canicross.hu Tel.: 20/965-8964
Kezdõlap | A Sportágról | Felszerelés | Versenynaptár | Edzés | Hírek
Tagjaink | Képek | Elérhetõség
| Cikkek, Írások | Egyesület Történet | Alapszabály
2009© Copyright by misDesign
Magyar Canicross SE Magyar Canicross SE Canicross HUNGARY Magyar Canicross SE E-mail MCSE E-mail MCSE