Treibball

TREIBBALL

A Treibball kutyás sport különösen alkalmas juhászkutya, terelő kutyafajták számára, ennek ellenére minden kutyafajta számára ugyan úgy ajánlott, amennyiben szeret játszani, labdázni. Bármilyen méretű és fajtájú kutya megtanulhatja és űzheti ezt a sportot. Ezen felül minden korosztály számára is javasolt.

A Treibball egy pozitívan megerősítő, versenyszerű kutyasport, amely 2003-ban Németországból indult és hamarosan olyan szintű rajongótábora lett ennek a kutyás sportnak, hogy egyesületeken keresztül versenyeket hirdetnek meg 2008 óta. Úgy gondolják, hogy a Treibball a pásztorkutyák terelést helyettesítő sportjaként jött létre, akiknek nem volt lehetőségük juhok közelében lenni, de mentális és fizikai stimulációt igényeltek. Mára közkedvelt sport lett, minden kutyafajta vagy keverékek számára.

Ez a sport pozitív hatással lesz a mindennapi életre, és a kutya-gazda kapcsolatára. A kutya irányíthatósága, távolból történő játékos munka eredménye a hétköznapi életben is észrevehetővé válik. Szórakozás közben alakul ki egy mély kapcsolat a kutya és gazdi páros között. Egy stresszmentes, szórakozásra épülő kutyás sport, ahol a kutya-gazdi páros egy csapatot alkot, a szoros együttműködés elengedhetetlen. A kutya a sporton keresztül mind mentálisan, mind fizikálisan is lefárad.

A Treibball lényege, hogy időre a kutya előre meghatározott méretű és elrendezésű labdákat be tudja terelni a gazdához, aki egy kapuban áll. Szintenként eltérő a feladatok kivitelezése. Eltérő darabszámú labdát kell beterelni, különböző alakzatok léteznek és a távolság is változik. A versenyen a párosnak 2 futamot kell teljesítenie, az első futamnál fix alakzat van, míg a 2. futam eltérő alakzata eltérő. Tehát nincs kihívásban hiány!

Minden kutyafajtát egyformán értékelnek, a kutyákat csak mérete (marmagassága) alapján osztják be a következő csoportosítás alapján:

  • mini = kutya marmagassága 30 cm alatt van
  • medi = kutya marmagassága 30 – 45 cm közé esik
  • maxi = kutya marmagasság 45 cm felett van

A treibball a kezdő és senior osztály mellett, 3 nehézségi szintre van osztva, amelyeknél szintenként és csoportonként eltérő a labdák száma és a kapu és a kiinduló pont közti távolság.

                                                                                  Csoportok
SZINTEK ÉS LABDÁK SZÁMAMINIMEDIMAXI
1. szint – 3 labda5 m7 m10 m
2. szint – 6 labda7 m12 m15 m
3. szint – 8 labda10 m15 m20 m

Labdák mérete:

  • átmérő 30 cm +/- 5 cm
  • átmérő 45 cm +/- 5 cm
  • átmérő 65 cm +/- 5 cm